De vraag heeft twee onderdelen. Namelijk wat is een goede sitebouwer (in brede zin). En wat is betaalbaar? Een antwoord op deze twee vragen lijkt me nuttig voor elke MKB'er die een site wil laten bouwen of verbouwen.

Wat is goed?

Helaas hoef je geen examen af te leggen om jezelf als bouwer te mogen presenteren. Dat maakt het voor leken vaak moeilijk in te schatten wat goed is. Daarom wat tips om de kans te vergroten dat je een goed bureau vindt.

Wat is betaalbaar?

Uiteraard kun jij dat alleen bepalen, het is jouw onderneming, het is jouw site.

Ondanks de claims van diverse partijen dat je voor 200 - 300 euro ook wel een goede site hebt geloof ik daar niet in.

Dat bedrag is niet afgestemd op jouw vraag. Het is een one-size-fits-all oplossing Daarbij zijn zulke sites grafisch, technisch, communicatief, juridisch, beheersmatig of anderszins niet in orde.

Je budget zou moeten aansluiten bij je wensen. Natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk in te schatten als leek. Maar een prachtig design, met dito foto's, filmpjes, soepel lopende teksten en uitgebreide functionaliteit. Daar hangt gewoon een prijskaartje aan.

Waar betaal je voor?

De kosten van een site zijn opgebouwd eenmalige kosten (voor ontwerp en realisatie) en terugkerende kosten (voor functioneel, technisch en redactioneel beheer). Kortom de vaste lasten van het hebben van een site.

Hou rekening met de volgende "aanschaf kosten":

LET OP: er vanuitgaande dat iemand, ergens heeft beschreven wat voor soort site je wilt. Zoals je geen huis bouwt zonder bouwtekening, zou je dat met een site ook niet moeten doen. Een Functioneel ontwerp plus Content(structuur)plan kan op een paar A4-tjes of op honderd(en). Maar het loont absoluut om dergelijke stukken op te (laten) stellen.

Hou ook rekening met de volgende "vaste lasten"

Tenslotte zijn er de kosten van het gebruik
Een keer bouwen en live zetten is niet genoeg. Een site moet letterlijk groeien om succesvol te zijn. Alle nieuwe content kost geld. Of je er nou iemand voor inhuurt of het zelf doet. Dan kost het jouw tijd.


Door: Mahanaïm Singadji


imagine. inspire. create. | metrovision | internetbureau sinds 1995 | Den Haag | © copyright 2013 volg ons op: F T L